marți, 4 septembrie 2007

GDF Suez...


Am vazut azi in La Voix ca Gaz de Grance si Suez si-au anuntat ieri in sfarsit mariajul, devenind o companie mai puternica, furnizand servicii energetice atat pe baza de gaze naturale, cat si pe baza de electricitate, sub noul nume GDF Suez.
O fi bine, n-o fi bine...
Ma gandesc ca si in Romania avem GDF, ca de la 1 iulie si in Romania s-a liberalizat piata de energie (atat gaze, cat si electricitate) si ma mai gandesc ca noul GDF Suez are "expertiza" si pe electricitate acum, in urma fuziunii...
Faptul ca la nivel mondial GDF-Suez e de-abia a patra forta in aceasta industrie nu stiu cat de tare ne afecteaza pe noi, din moment ce un asemenea jucator pe piata romaneasca (si deocamdata destul de singur!) pare, cel putin la prima vedere, sa se bucure de o prognoza de dezvoltare fantastica. Nu neaparat peste un an, dar peste vreo doi o sa mai avem Electrica pe primul loc in ceea ce priveste cifra de afaceri in Romania?! Si daca Electrica nu se misca repede si bine, cum va arata piata de energie din Romania pe termen mediu?
Dar preturile cum vor fi?! Belgienii sunt "in alerta" dupa aceasta fuziune, situatia fiind oarecum similara cu a noastra, numai ca la ei Suez a preluat fosta companie de stat in energie electrica.
Vom vedea...

Niciun comentariu: