miercuri, 9 ianuarie 2008

Cum am calculat cat voi trai...

Celebrul "grup de cercetatori", de data aceasta de la Cambridge, UK, au facut un studiu in care au calculat cum poti castiga 14 ani in speranta de viata. Ei au urmarit nici mai mult nici mai putin de 20.000 de oameni din Norfolk, cu varste cuprinse intre 45 si 79 de ani, intre 1993 si 2006. Concluziile sunt "surprinzatoare" si fantastice: daca nu fumezi, daca prestezi activitati fizice, daca mananci 5 fructe sau legume pe zi si daca bei cu masura, castigi 14 ani de viata. Buuuun.
Speranta de viata pentru barbati in Romania este de 68.41 ani.
Ignorand faptul ca, macar la nivel de "speranta", barbatii din Romania ar muri toti in timpul studiului, inseamna ca un barbat roman fumator, pentru care sportul este o activitate inutila, care prefera in general kebab-ul si care nu se opreste dupa 1-2 beri nu ar trai nici macar atat!
Evident, studiul nu spune nimic despre cat iti reduce speranta de viata ignorarea tuturor elementelelor de mai sus, ci doar despre cum iti sporesc ele sansele de a trai mai multi ani. Insa, la nivel logic, am putea spune ca nerespectandu-le, speranta de viata ar trebui sa scada. Hai sa folosim aceleasi cifre si sa admitem ca fumand, fara sport, fara legume si fructe si cu ceva mai mult consum de alcool (nu am inteles din concluziile studiului, insa, ce inseamna "mult"), speranta de viata ar scadea cu pana la 14 ani. Buuuuuun.
Adica: un barbat roman ar trebui sa isi faca un calcul simplu ca, de pe la 54 de ani, tre' sa isi scrie testamentul si sa isi cumpere toate cele necesare, de la loc de veci, la costum pentru inevitabila ceremonie!
Acum hai sa le legam: un alt studiu acum ceva vreme spunea asa: Privitul sanilor prelungeste viata cu 5 ani. Privirile catre pieptul unei doamne au consecinte benefice pentru sanatatea masculilor, atrag atentia cercetatorii germani. Numai 10 minute cu astfel de “indeletniciri” zilnice pot prelungi viata unui barbat cu cel putin 5 ani, conform Click (Doamne! Ce resurse citez si eu!).
Asadar, sa nu disperam! Putem sa ne gandim cu totii la toate cele necesare in "locul luminat, loc cu verdeata, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea" dupa 59 de ani! Tot ce trebuie sa facem e sa ne convingem, zilnic, consoarta ca avem nevoie de cele 10 minute de contemplatie! Iuhuuuuu! Si daca mai vine inca un grup de cercetatori cu inca o descoperire ca asta, putem sa mai gasim o metoda prin care chiar sa depasim speranta de viata!
Abia astept sa vad rezultatele studiului care ma invata cum sa traiesc cat Duncan. Duncan MacLeod, evident! :)

4 comentarii:

Mihail Neculai spunea...

Iata ca "reteta Duncan" nu s-a lasat asteptata mult. De fapt, era chiar sub ochii mei, dar nu am vazut-o, tocmai pentru ca era atat de evidenta! Noroc cu un bun amic, pentru ca mi-a deschis ochii! Asadar: "ziua are 24 de ore X 60 minute = 1440 minute. Daca stai 24 de ore cu ochii pe decoltenu, iti prelungesti viata cu 720 de ani! Sa nu mai spun ca este loc sa bei si o bere, sa mananci 5 fructe/legume... cu ochiul pe decolteu. Si uite asa, cand te intalnesti cu Duncan, el iti spune nenea iar tu ii spui copile".
Nimic mai simplu, deci!
Observatia e ca studiul cu decolteul spunea ca tre' sa "contemplezi" zilnic decolteul (pentru cat timp?!) ca sa castigi anii aia la speranta de viata! Oricum, adevarul e ca o supradoza de decolteu poate fi solutia!
Asadar, schimbam regulile jocului: de acum inainte, femeia trebuie sa umble (cel putin) topless prin casa, astfel incat, chiar si inconstient, barbatii sa isi poata mari speranta de viata! Anumite beneficii colaterale ar mai putea exista, pe langa faptul ca barbatii vor tinde sa egaleze si, in timp, sa depaseasca speranta de viata a femeilor:
- natalitatea si, in consecinta, sporul demografic ar putea sa creasca, existand o predispozitie spre procreere, intentionata sau nu;
- in timp, cheltuielile familiale s-ar reduce: o gramada de articole de imbracaminte de purtat "prin casa" nu si-ar mai gasi locul si sensul in garderobele femeilor;
- beneficiu si pentru consoarte: barbatii o sa tinda sa petreaca mai putin timp cu prietenii la bere, fluierand dupa blonde. Ei vor prefera sa bea berea acasa, consumul lor de alcool fiind, astfel, "sub control";
Si cate si mai cate beneficii nu or mai fi, da' pe care nu reusesc sa le prevad acum...
Multumesc mult, dom' Doctor!

Anonim spunea...

Nu cred o iota...daca barbatii s-ar holba mai mult decat o fac de obicei, singurul lucru care li s-ar prelungi chiar ca nu tine de viata...ochii, ce credeai ?!
Si, daca s-ar aplica chestia cu umblatul prin casa la bustul gol...cred ca s-ar plictisi si ar sta la mai multe beri cu prietenii...deci...
Si, hai, lasa de la mine, sa fie adevarat...atunci cu cat se prelungeste speranta de viata a femeilor care se uita la umflatura de la pantalonii barbatilor, mai ales cand acestia stau picior peste picior ?!
Sau cand ne uitam la grosimea degetelor dvs...domnilor...?!

Mihail Neculai spunea...

Cine a zis ca trebuie sa crezi in statistici? :)
O singura hiba cred ca ai: daca noi umblam tot timpul cu degetele la vedere si "dorinta" vad ca inca mai exista, ce te face sa crezi ca nu ar mai exista sau s-ar diminua "dorinta" in scenarul propus de mine? :)

Anonim spunea...

Chiar daca aveti degetele la vedere, putini sunt cei care si le folosesc cand ...trebuie...capisci? Si atunci ramane curiozitatea...
La voi e altfel : voi "utilizati" air bag-urile cu fiecare ocazie cand le aveti la dispozitie, ca sa zoc asa...si de aici disparitia treptata a dorintei, cred...
Eu ma plictisesc cam rpd si de asta nu sunt de acord cu expunerea totala...degetele doar duc cu gandul, pe cand sanii sunt chiar ...sani...