vineri, 6 iulie 2007

Manipulare, fie! Da’ sa stim si noi!


Articol azi pe Hotnews:

<< Mit spulberat: barbatii vorbesc la fel de mult ca si femeile

Un articol publicat de revista Science si preluat, vineri, de presa internationala arunca in aer mitul ca femeile sunt mai vorbareste decat barbatii.

Cercetatorii au avut ca grup tinta de studiu 400 de studenti la colegiu, americani si mexicani, inregistrati la fiecare 12 minute si jumatate. A reiesit ca femeile au vorbit, in medie, putin peste 16.000 de cuvinte pe zi, dar nici barbatii nu s-au last mai prejos, apropiindu-se de aceeasi cifra.

In topul guralivilor, potrivit studiului care a durat patru ani, cu 47.000 de cuvinte exprimate intr-o singura zi, au fost trei barbati, arata psihologul Matthias Mehl de la Universitatea din Arizona.

Rezultatele studiului demonteaza afirmatiile potrivit carora femeile ar vorbi de trei ori mai mult decat barbatii. Ideea a fost promovata in 2006 in lucrarea "The Female Brain" de catre Louann Brizendine. El pretindea ca, in timp ce o femeie foloseste 20 000 de cuvinte pe zi, barbatii abia ajung sa rosteasca 7 000 de cuvinte.

Matthias Mehl prezinta si scenariul potrivit caruia s-a ajuns la aceasta conceptie eronata: „ Barbatul vine de la munca seara, dupa ce a folosit cam 6 850 de cuvinte si mai are doar 150 ramase inainte ca sa se relaxeze si sa nu mai vorbeasca. In schimb, femeia isi primeste sotul cu 7 856 ramase neexprimate. De aici porneste toata confuzia”.

Deocamdata nu s-a facut o statistica clara asupra subiectelor pe care prefera sa le discute femeile si barbatii. Totusi s-a observat ca femeile vorbesc mai mult despre relatia de cuplu, iar partenerii lor abordeaza subiecte legate de sport si evolutiile tehnologice. >>

Buuuuuuun... Asadar, deja celebrul "grup de cercetatori americani" strikes again! Apropo: nu am inteles niciodata de ce se tot aduna cercetatorii astia in "grupuri"... De ce nu in echipe, de exemplu... O fi ceva si cu grupurile astea. Sentiment de apartenenta, ceva... cine stie?! poate ei (desi ma indoiesc) :) Le-as recomanda, totusi, sa mai diversifice si sa se mai adune si in clanuri, cirezi, turme s.a.m.d. :)

De departe una din cele mai stringente probleme ale omenirii :), debitul verbal distribuit inegal pe sexe pare sa devina, cum se spune si mai sus, un mit! Egalitatea dintre sexe se manifesta inca o data! :) De dragul exercitiului: admitand ca pana acum ceva vreme femeile ar fi vorbit, in medie, mai mult decat barbatii, cum s-a ajuns la aceasta egalitate? Femeile vorbesc mai putin sau barbatii mai mult? :)

Una din sursele unei analize mai vechi citate de articol, care sustinea ca femeile vorbesc de trei ori mai mult decat barbatii, face un exercitiu logic foarte amuzant si, plecand de la faptul ca femeile au cu preponderenta ocupatii in care implica foarte mult comunicarea, concluzioneaza ca: "
We (women) are programmed to talk more because we must, and because we must, we can’t be blamed. Men can write rude rabbit-rabbit songs about us all they like, it is not our fault" :)

Imi amintesc de o gluma veche in care doua femei stau de vorba cateva ore in poarta si, cand sunt intrebate de ce nu intra in casa sa vorbeasca, spun ca se grabesc. Ma mai gandesc si la diferentele semnificative intre facturile de telefon consistente ale unor femei (multe) si sentimentul inutilitatii platii abonamentului de telefon la unii barbati (destul de multi si ei), care isi justifica existenta unui telefon mobil in buzunar in principal prin a avea cum sa fie contactati de... consoarte.

Si imi mai aduc aminte ca sora mea a fost diagnosticata oficial de un medic, la un moment dat, cu "bataturi pe corzile vocale" :) Si mai tin minte ca recomandarea medicului s-a referit in primul rand la repaus vocal, moment in care sora mea a avut o reactie simpla: "pana aici! orice: pastile, injectii, tratamente, dar de tacut nu tac!" :)

Nu stiu, in consecinta, cine vorbeste mai mult, insa nici nu pot sa iau in considerare acest "studiu" mai mult decat ceea ce de fapt: o gluma buna.

Niciun comentariu: