sâmbătă, 16 iunie 2007

“Tutunul dauneaza grav sanatatii”


Cred ca zilnic, foarte multi dintre noi ne putem afla in situatia de a citi acest mesaj (fiind fumator, in vecinatatea unui fumator sau pur si simplu langa vreun punct de vanzare a tigarilor), exact sub aceasta forma sau sub altele, mai “variate” – mesajul care m-a amuzat cel mai tare era acela cu “fumatul poate afecta calitatea spermei...” Apropo de acest mesaj, daca tot se pune atata accent pe educatie si pe lucrurile la care ii expunem pe copii, ce se intampla cand un copil citeste acest mesaj?! Probabil ca o sa trebuiasca sa i se explice in ce consta acea calitate a spermei si cum ar putea ea sa fie alterata prin fumat. :) E stupid...

Revenind la problema de fond: a aparut o noua specie de omuletzi nesuferiti, pe care toti oamenii sa ii marginalizeze – fumatorii! Probabil ca exista unii care cu asa ceva se ocupa: sa mai inventeze o restrictie pentru fumatori, ca prea s-au intamplat toate treptat, pas cu pas.

Sunt perfect de acord cu respecatrea celor care nu fumeaza si trebuie protejati. Perfect de acord! Stiu insa ca discriminarea, de orice natura ar fi ea, este nepotrivita. Mai ales discriminarea pozitiva (da, exista si astfel de discriminare, desi termenul subintelege ca ar fi vorba de ceva negativ de la sine.E ca si cum de maine, pentru a nu mai discrimina o minoritate, i s-ar oferi o pozitie privilegiata fata de majoritate, adica s-ar trece in extrema cealalta). Asadar, asa cum se tot promoveaza in orice conceptul de “sanse egale”, unde e acest concept in ceea ce-i priveste pe fumatori?! Ma amuz gandindu-ma ca, in curand, prin Constitutie, alaturi de interdictia discriminarilor pe criterii sexuale, de religie, etnie etc. vom avea stipulat si fumatul :). E, inca o data, o perspectiva stupida...

Sunt de acord, de asemenea, ca fumatul chiar dauneaza sanatatii. Dar, in acelasi timp, e alegerea fiecaruia, e o banala manifestare a libertatii fiecaruia de a fuma sau nu. Si, atata timp cat fumatorii nu cer in corpore, disperati si tremurand, sa fie ajutati sa scape de aceasta patima, nu vad pentru ce tocmai nefumatorii trebuie sa ii stigmatizeze. Cu drepturile fumatorilor cum ramane?! Sau numai nefumatorii sunt oameni si au drepturi care trebuie respectate?!

In concluzie, e foarte bine sa nu se mai fumeze in spatiile inchise, acolo unde sunt (sau ar putea fi!) nefumatori, dar mi se pare elementar sa existe spatii amenajate si pentru fumat. Situatii in care din pricina vremii capricioase fumatorii sunt pur si simplu umiliti sa stea in ploaie/ninsoare sunt de-a dreptul... umilitoare!

Niciun comentariu: